Оголошення Всі оголошення

1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом

   Студенти Луцького базового медичного коледжу 1 грудня 2014 року стали учасниками акції «Свічкова хода», аби продемонструвати свою толерантність до ВІЛ-інфікованих і висловити їм підтримку. Студентська молодь міста пройшла свічковою ходою вулицею Лесі Українки до Театрального майдану. Представники Товариства Червоного Хреста України, духовенства та медицини розповіли про небезпеку, яку несе ВІЛ-інфекція, засоби захисту від хвороби та наголосили, що хворих людей не варто боятися й робити їх «вигнанцями» суспільства.

   Характерною рисою нинішнього етапу поширення інфекції є те, що раніше її розповсюдження обмежувалося переважно традиційними "групами ризику", але сьогодні поширення набувають випадки появи нових груп – діти ВІЛ-інфікованих, члени їхніх родин та жертви порушення норм безпеки в окремих медичних закладах. Формуються численні "групи ризику вторинного порядку", виникнення яких має цілком соціальну природу.

    Упровадження комплексу профілактичних заходів серед усіх груп дало змогу стабілізувати епідеміологічну ситуацію серед найбільш уражених груп населення, де на сьогоднішній день спостерігається зменшення кількості нових випадків ВІЛ-інфікування. Результати моніторингових досліджень, що були проведені у 2014 році, свідчать про надзвичайно низькі рівні поширення ВІЛ серед молодих представників усіх груп ризику. Так, рівень поширення ВІЛ серед споживачів ін’єкційних наркотиків зі стажем вживання наркотиків менше 3-х років зменшився удвічі з 8,2% у 2009 році до 4,1% у 2014. Більш ніж втричі зменшився рівень поширення ВІЛ серед жінок легкої поведінки, що не вживають наркотики віком до 25 років з 5,5% у 2009 році до 1,6% у 2014 р.

   ВІЛ/СНІД може загрожувати всім, але якщо людина дбає про своє здоров’я, веде здоровий спосіб життя, живе за законами моралі, має міцну сім’ю, ризик заразитися ВІЛ - мінімальний.